Opinions

Bir Narko-Devlet Olarak Suriye

Bir Narko-Devlet Olarak Suriye

May 29, 2023
by Enes Esen, published on 29 May 2023
Her ne kadar Suriye’nin Arap dünyasında yeniden kabul görmesinde aslan payı ülkedeki iç savaşta Esad rejiminin galip gelmesine ait olsa da, Arap ülkelerini Suriye’yle ilişkilerini geliştirmeye iten diğer önemli faktör ülkenin her yıl milyarlarca dolar tutarında uyuşturucu ihraç eden bir narko-devlete dönüşmüş olması
Sinan Ogan: Exploring the New Generation Ultra-Nationalist's Outlook on Turkish Foreign Policy

Sinan Ogan: Exploring the New Generation Ultra-Nationalist's Outlook on Turkish Foreign Policy

May 25, 2023
by Haşim Tekineş, published on 25 May 2023
Sinan Ogan emerged as a notable surprise during the initial round of the Turkish Presidential elections on May 14. Despite his limited recognition among voters and a modest campaign budget, his vote share, which exceeded 5 percent, is a significant achievement. Notably, his endorsement of Erdogan's campaign in the second round opens up the possibility of him playing a role in the forthcoming cabinet.
14 MAYIS SEÇİMLERİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME

14 MAYIS SEÇİMLERİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME

May 15, 2023
by Bahadır Gülle, published on 15 May 2023
İlk turu önde bitiren Erdoğan’ın ikinci turda kaybetmesi imkansıza yakın. Tüm devlet kurumları, medyanın tamamına yakını ve halkın yarıya yakınının desteğini almış; mecliste çoğunluğu ele geçirmiş, kitlesi motive, morali yüksek bir Erdoğan muhtemelen oylarını daha da artırarak 2. turda rahat şekilde seçilecek.
Offering Guarantees for a Smooth Transition in Turkey

Offering Guarantees for a Smooth Transition in Turkey

May 12, 2023
by Enes Esen, published on 12 May 2023
The first round of Turkey's highly anticipated elections is scheduled to take place on May 14th. Political analysts have focused their attention primarily on the prospects of the opposition alliance's candidate, Kılıçdaroğlu, emerging as the victor, a genuine possibility as indicated by several recent polls. Nonetheless, concerns are widespread about the consequences if Erdoğan refuses to concede and the ensuing instability.
The Killing of the ISIS Leader and Manipulation of Islamic Traditions

The Killing of the ISIS Leader and Manipulation of Islamic Traditions

May 7, 2023
by Enes Esen, published on 7 Mei 2023
ISIS leader Abu Hussein al-Quraishi was killed by Turkish National Intelligence Organization (MIT) in northern Syria on April 29, according to President Erdoğan. Although ISIS or other Western governments did not confirm this yet, it would not be surprising to hear of an ISIS leader being killed in a region within the Turkish sphere of influence in Syria. It is likely that the new leader of the terrorist organization will manipulate the history of Islam by adopting another alias, such as al-Quraishi, in order to confer legitimacy upon himself.
Kilicdaroglu Should Have a Strategy for Election Denialism

Kilicdaroglu Should Have a Strategy for Election Denialism

May 3, 2023
by Haşim Tekineş, published on 3 May 2023
As there are only days to Turkey’s general elections, the opposition candidate, Kemal Kilicdaroglu, is closer to a victory more than ever. Most polls show Kilicdaroglu ahead of Erdogan for months. Polls can always be misleading, but in Kilicdaroglu’s case, his nationwide popularity supports the numbers. Even in Van, an Eastern Anatolian city where the Republican Party has been historically weaker, an unprecedented crowd welcomed Kilicdaroglu. This is certainly good news for the opposition. But the question of election security still waits for an answer.
Sudan’da Akan Kan Durur Mu?

Sudan’da Akan Kan Durur Mu?

April 26, 2023
by Enes Esen, published on 26 April 2023
Sudan’da düzenli ordunun başındaki General Abdulfettah el-Burhan ile Hızlı Destek Kuvvetlerini lideri General Muhammed Hamdan Dagalo (nam-ı diğer Hemedti) arasında aylardır süren gerginlik 15 Nisan’da silahlı çatışmaya döndü. Şu ana kadar yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bu çatışmalar, başkent Hartum ve çevre şehirlerde yaşayan milyonlarca insanın iki ateş arasında kalmasına sebep oldu. Sudanlılar canları pahasına bölgeyi terk etmeye çalışırken, Türkiye dahil çok sayıda ülke vatandaşlarını ve diplomatlarını ülkeden bir an önce çıkarmak için yoğun çaba gösteriyorlar.
Ukrayna’da Bahar Taarruzu Başlamak Üzere

Ukrayna’da Bahar Taarruzu Başlamak Üzere

April 13, 2023
by Enes Esen, published on 13 April 2023
Ukrayna’nın şu ana kadar Rusya’yla barış görüşmelerine yanaşmaması savaşarak topraklarını geri alabileceğini ummasından ve sahada kazandığı başarılarla ileride başlayabilecek barış görüşmelerine eli daha güçlü girmek istemesinden kaynaklanıyordu. Benzer şekilde Ruslar da silahla başarı elde edebileceklerine inandıkları için Ukrayna’yla barış görüşmesi yürütmüyorlardı.
Netanyahu Erdoğan'ın el kitabını mı kullanıyor?

Netanyahu Erdoğan'ın el kitabını mı kullanıyor?

April 3, 2023
by Servet Akman, published on 3 April 2023
İsrail’de 2018-2022 yılları arasında yaşanan siyasi kriz nedeniyle dört yıl içinde toplam beş kere genel seçimler yapıldı. Yolsuzluk soruşturmalarıyla başı dertte olan Netanyahu, iki yıllık bir süre muhalefette kaldıktan sonra Kasım 2022 seçimlerinde başarılı oldu; seçimlere katılan aşırı sağcı ve dinci siyasi partilerle bir koalisyon kurup, yeniden Başbakanlık koltuğuna oturdu. Başbakan Netanyahu, göreve başlar başlamaz yargı sisteminde büyük değişiklikler öngören bir yargı paketi hazırlayıp İsrail parlamentosu Knesset’e sundu.
Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin Suriye ve Mısır’la Normalleşme Süreçlerine Etkileri

Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin Suriye ve Mısır’la Normalleşme Süreçlerine Etkileri

March 29, 2023
by Enes Esen, published on 29 March 2023
Türkiye’nin Suriye ve Mısır’la son dönemdeki normalleşme süreçlerini sadece ikili ilişkiler perspektifinden değerlendirmemek gerekiyor. Arap dünyasında lider konumunda olan Suudi Arabistan’ın bu ülkelerle ilişkileri ve Türkiye’ye yönelik tavrı bölge politikalarını doğrudan etkiliyor. Bu bağlamda, Suudi Arabistan’ın Mısır ve Suriye ile ilişkilerinde son dönemde önemli gelişmeler yaşanıyor.
15 Mart Hollanda Eyalet ve Senato Seçimlerini Nasıl Değerlendirebiliriz?

15 Mart Hollanda Eyalet ve Senato Seçimlerini Nasıl Değerlendirebiliriz?

March 28, 2023
by Harun R. Halisoğlu, published on 28 March 2023
Hollanda’da 15 Mart tarihinde gerçekleştirilen eyalet ve senato seçimlerini çiftçilerin tabanını teşkil ettiği Çiftçi Vatandaş Hareketi (BBB) partisi kazandı. Senatoda 17 sandalye kazanan BBB partisi sandıkları süpürdü de diyebiliriz. Kamuoyuyla paylaşılan sonuçlara göre, Mecliste tek bir milletvekili ile temsil edilen BBB, hem eyalet meclislerinde hem de senatoda en çok sandalyeyi kazanan parti oldu.
Why Was the Meeting Between Turkey and Syria Cancelled?

Why Was the Meeting Between Turkey and Syria Cancelled?

March 17, 2023
by Enes Esen, published on 17 March 2023
The cancellation of the meeting can be interpreted as a snub to the Erdogan administration, especially since the abrupt nature of the cancellation did not allow Ankara to save face by providing a more reasonable excuse
İsrail ve İran Arasında Artan Çatışma Riski

İsrail ve İran Arasında Artan Çatışma Riski

March 11, 2023
by Enes Esen, published on 11 March 2023
Halihazırda İran’ın nükleer bomba yapmak için gerekli olan %90 uranyum zenginleştirme oranına yaklaşmış olması bölgede alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Bu endişelerin diplomatik yolla giderilmemesi nedeniyle bölgede yeni bir askeri çatışma yaşanma ihtimali giderek artıyor.
Ukrayna Savaşı’nda Rusya Göründüğü Kadar Yalnız mı?

Ukrayna Savaşı’nda Rusya Göründüğü Kadar Yalnız mı?

February 25, 2023
by Enes Esen, published on 25 February 2023
24 Şubat’ta başlayan Ukrayna-Rusya Savaşı’nın birinci yıl dönümü münasebetiyle diplomatik girişimler hız kazandı. 23 Şubat Perşembe günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan ve Rusya’nın aleyhine sonuçlanan oylama dünya kamuoyunun hangi yönde olduğunu göstermesi bakımından önem taşıyor. Nitekim, Batılı ülkeler 141’e karşı 7 oyla sonuçlanan BM oylamasını Rusya’nın dünyada izole olduğunun bir delili olarak takdim ettiler.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Türkiye Ziyaretinde Ne Beklenmeli?

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Türkiye Ziyaretinde Ne Beklenmeli?

February 19, 2023
by Enes Esen, published on 19 February 2023
Göreve yaklaşık iki yıl önce başlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 19 Şubat’ta Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini düzenleyecek. İnsani diplomasi kapsamında yürütülen ABD’nin deprem yardım faaliyetlerini yerinde görmek dışında Blinken’ın gündeminde kuvvetle muhtemel İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya tam üyeliği ile Ukrayna Savaşı konuları bulunuyor.
Tunus’ta Tek Adam Rejimine Dönüş

Tunus’ta Tek Adam Rejimine Dönüş

February 16, 2023
by Mehmet Çelik, published on 16 February 2023
Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said, 2011 yılında devrilen Zeynel Abidin Bin Ali’nin tek adam rejiminin taşlarını ülkede yeniden döşüyor. Said, kendisi eski bir Anayasa hukuku profesörü olmasına rağmen Tunus’ta hukuk devletine en ağır darbeleri indirmeye devam ediyor.
Changing Turkish Calculus in Northern Syria

Changing Turkish Calculus in Northern Syria

February 12, 2023
by Enes Esen, published on 12 February 2023
The earthquake has probably changed the calculus of a political decision on an incursion into northern Syria before the presidential elections. The earthquake has disrupted a vital logistics link between Turkey and Syria. The Turkish leadership is busy with the political outcomes of the earthquake and containing heavy criticism against its incompetence in handling the disaster.
Ukrayna ve Rusya Büyük Bahar Taarruzuna Hazırlanıyor

Ukrayna ve Rusya Büyük Bahar Taarruzuna Hazırlanıyor

February 3, 2023
by Enes Esen, published on 3 February 2023
İki tarafın da yeni bir şiddetli çarpışma için bilendiği bu baharda barış umutlarının yeşermesi zor görünüyor. Hem Kiev hem Kremlin ancak daha fazla şiddet kullanarak hedeflerini gerçekleştirebileceklerine kani olmuş durumdalar. Başka bir ifadeyle, Ukrayna’da sular bir kez daha kanla bulanmadan savaşın bitmesi bu aşamada pek olası görünmüyor.
Peru’da Sivil Darbe ve Sonrasında Yaşananlar

Peru’da Sivil Darbe ve Sonrasında Yaşananlar

January 5, 2023
by İmdat Öner, published on 5 January 2023
Peru'da 2021’de gerçekleşen seçimlerde kıl payı bir farkla iktidara gelen Pedro Castillo, 7 Aralık 2022 tarihinde kendisini iktidardan uzaklaştırmak için oy vermeye hazırlanan Kongre'yi feshetme kararı alarak, bir anda dünya gündeminde kendine yer buldu. Castillo'nun fesih kararının ardından, Meclis tarafından aynı gün görevden alınması ve sonrasında tutuklanması, sokak protestolarını tetikleyerek ülkede bir kaosa yol açtı. Polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar 26 kişi hayatını kaybetti.
Will Erdoğan and Al-Assad Shake Hands Soon?

Will Erdoğan and Al-Assad Shake Hands Soon?

December 30, 2022
by Enes Esen, published on 30 December 2022
President Erdoğan said on December 15th that he had proposed to Russia’s President Putin to hold a trilateral meeting between Turkey, Russia, and Syria. First, chiefs of intelligence would meet, followed by a meeting with ministers of defense, and later a meeting with ministers of foreign affairs. After these meetings laid the ground, he opined that the three presidents could have a trilateral meeting.
Bir Diplomatın Kazası Niye Haber Olur?

Bir Diplomatın Kazası Niye Haber Olur?

December 23, 2022
by Enes Esen, published on 23 December 2022
Geçtiğimiz hafta 15 Aralık günü İstanbul Şişli’de bir trafik kazası yaşandı. Haberlerde konsolosluk aracını ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh'in eşi Mounir Elkhamri'nin kullandığı, yapılan ölçümde 240 promil alkollü çıkan Elkhamri’nin konsolosluk aracını bırakarak olay yerinden ayrıldığı, yaralı vatandaşın hastanede tedavisinin devam ettiği ve kazayla ilgili inceleme başlatıldığı belirtiliyordu. Basit bir trafik kazasına ilişkin basında birçok haber çıkması ve alakası bulunmadığı halde ısrarla kazaya ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh’in dahil edilmesi üzerine ABD Ankara Büyükelçiliği bir açıklama yapma gereği duydu.
Tunus’ta Parlamento Seçimlerinde Boykot Zaferi!

Tunus’ta Parlamento Seçimlerinde Boykot Zaferi!

December 21, 2022
by Mehmet Çelik, published on 21 December 2022
Tunus’ta yeni parlamentoyu oluşturmak için geçtiğimiz Cumartesi günü (17 Aralık) düzenlenen genel seçimlere katılım oranı rekor seviyede düşük gerçekleşti. Tunus Yüksek Seçim Kurumu (YSK), 17 Aralık akşamında yüzde 8.8 olarak açıkladığı katılım oranını, 19 Aralık 2022 tarihinde yüzde 11.22 olarak güncelledi. Katılım oranı, Tunus’taki son dönem siyasi gelişmeler bağlamında seçim sonuçlarının değerlendirilmesi bakımından en önemli gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.
Would Turkmen Gas Make Turkey an Energy Hub?

Would Turkmen Gas Make Turkey an Energy Hub?

December 19, 2022
by Enes Esen, published on 19 December 2022
The interruption of the flow of Russian gas to Europe within the context of the invasion of Ukraine has affected the Central Asian Republics such as Kazakhstan and Turkmenistan which were heavily counting on the Russian infrastructure to transport their hydrocarbon resources. Central Asian states have now to be more assertive in diversifying their export routes to Europe and China, the two main power-hungry regions of the world. Turkey, in its turn, wants to take advantage of its geographical proximity to the natural resources-rich countries to become an energy hub.
Çin’in Deniz Aşırı Ülkelerde Kurduğu Gizli Polis Merkezleri

Çin’in Deniz Aşırı Ülkelerde Kurduğu Gizli Polis Merkezleri

December 13, 2022
by Tolga Güneş, 13 December 2022
Madrid merkezli Safeguard Defenders (SD) adlı insan hakları örgütü Ocak 2022 yılından itibaren yayınladığı raporlar ile Çin’in dünya genelinde kurduğu gölge polis teşkilatlarını ifşa ediyor. 5 Aralık 2022 tarihinde yayınladığı son rapor ile 53 ülkede 102 polis merkezi tespit ettiklerini duyurdu. Buna göre, Nantong, Wenzhou, Qingtian, Fuzhou, Lishui ve Laiyang şehirlerindeki Kamu Güvenlik Bürolarının idareleri altında bulunan bu merkezler yasa dışı “geri dönmeye ikna” faaliyetlerini örtülü olarak gerçekleştirmektedir.
Çin ve Suudi Arabistan Neden Yakınlaşıyor?

Çin ve Suudi Arabistan Neden Yakınlaşıyor?

December 11, 2022
by Enes Esen, published on 11 December 2022
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 7-9 Aralık tarihlerini kapsayan üç günlük resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Şi, bu ziyaret sırasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la yaptığı ikili görüşmeler haricinde, Riyad’da 30 devlet başkanı ve kuruluşun katılımıyla düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi ile Çin-Körfez İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne de iştirak etti. Önemli petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip bir bölgede Çin’in bu kadar yüksek profilli bir ziyaret gerçekleştirmesinin ABD yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandığını söylemek pek mümkün değil.
Why is Turkey so insistent on an incursion into Syria?

Why is Turkey so insistent on an incursion into Syria?

November 24, 2022
by Enes Esen, published on 24 November 2022
Turkey has already carried out four large-scale military operations in Syria in the last six years. And yet it wants to launch another large-scale military campaign. There are some reasons why Turkey is concerned with northern Syria nowadays.
Rusya Herson’dan Neden Çekildi?

Rusya Herson’dan Neden Çekildi?

November 11, 2022
by Enes Esen, published on 11 November 2022
Rusların Herson’da sadece iki gün içinde terk ettiği alanın büyüklüğü tahminen 6.000 kilometrekareyi buluyor. Bu büyüklükteki bir çekilme kararının Kremlin’in onayı haricinde alınması mümkün olmasa da, bu hezimetle birlikte anılmak istemeyen Rusya Devlet Başkanı Putin, açıklamayı Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya yaptırarak sorumluluğu adı geçene yüklemiş görünüyor.
İsrail-Lübnan Anlaşması ve Türkiye’nin Alacağı Dersler

İsrail-Lübnan Anlaşması ve Türkiye’nin Alacağı Dersler

November 7, 2022
by Enes Esen, published on 7 November 2022
ABD’nin arabuluculuğuyla İsrail ve Lübnan arasında yürütülen müzakereler sonucunda iki ülke 27 Ekim’de tarihi bir deniz yetki anlaşması imzaladı. Lübnan devletinin, varlığını resmi olarak tanımadığı İsrail’le uzlaşıya varmasında ülkede yıllardır devam eden ağır ekonomik kriz büyük rol oynadı. İsrail bakımından ise doğalgaz kaynaklarının güvenliğinin ve meşruiyetinin sağlanması için Lübnan’la anlaşmaya varılması gerekiyordu. Bu uzlaşıda, Akdeniz ve Ege’deki komşularıyla problem yaşayan Türkiye için çıkarılacak bazı mühim dersler bulunuyor.
Brezilya'da Bolsonaro kaybetti, Bolsonarizmo kazandı

Brezilya'da Bolsonaro kaybetti, Bolsonarizmo kazandı

October 31, 2022
by İmdat Öner, published on 31 October 2022
Latin Amerika'nın en büyük ülkesi Brezilya'da solun adayı Luiz Inácio Lula da Silva ile aşırı sağcı mevcut başkan Jair Bolsonaro arasında gerçekleşen çekişmeli bir seçim döneminin ardından, 30 Ekim gecesi Lula az bir farkla da olsa galibiyetle çıktı. İkinci tur seçim sonuçlarına göre, Lula üçüncü kez başkan olarak seçilirken, Tropiklerin Trump'ı diye bilinen ve ABD eski Başkanı Trump'ın büyük övgülerle destek verdiği Bolsonaro, ikinci döneme seçilemeyen tek Brezilya devlet başkanı olarak tarihe geçti.
İngiltere'de Neler Oluyor?

İngiltere'de Neler Oluyor?

October 25, 2022
by Mehmet Demirbaş, published on 25 October 2022
Demokrasinin 800 yıldır evrilerek geliştiği İngiltere'de son dönemde yaşanan yönetim krizlerini anlayabilmek için ülkenin yakın geçmişine bakmamız gerekiyor. Dünyanın bir önceki süper gücü olan İngiltere ekonomik trendlerin mevcut şekilde devam etmesi halinde yakında Fransa ve Hindistan'ın da gerisinde kalarak dünyanın 7. ekonomisi pozisyonuna düşmüş olacak. Son 12 yılda 6 başbakan değiştiren ülke bugünlere nasıl geldi, bunu özet bir şekilde değerlendirmeye çalışalım.
AB Genişleme Raporu ve Türkiye’yi Bekleyen Bazı Tehlikeler

AB Genişleme Raporu ve Türkiye’yi Bekleyen Bazı Tehlikeler

October 15, 2022
by Enes Esen, published on 15 October 2022
Avrupa Birliği Komisyonu’nun aday ülkeleri değerlendirdiği 2022 Genişleme Raporu 12 Ekim’de açıklandı. Raporun Türkiye’ye ilişkin kısmında özellikle siyasi kriterler ile hukukun üstünlüğü ve temel haklar fasıllarında çok ağır eleştirilerin yer alması Ankara’daki yetkililerin sert tepki vermesine neden oldu.
Will Turkey Ever Ratify Finnish and Swedish accession to NATO?

Will Turkey Ever Ratify Finnish and Swedish accession to NATO?

October 3, 2022
by Enes Esen, published on 3 October 2022
In June, the NATO member countries signed the Accession Protocol for Finland and Sweden to join the alliance, which has to be ratified by each NATO member country before they become official members. This process has been swiftly completed in all NATO member countries but Hungary and Turkey.
Rusya’nın Kısmi Seferberlik ve İlhak Kararları

Rusya’nın Kısmi Seferberlik ve İlhak Kararları

September 23, 2022
by Enes Esen, published on 23 September 2022
Eylül ayı başında Ukrayna’nın Rusya karşısında Harkiv cephesinde kazandığı başarı, savaşı tırmandıracak yeni gelişmelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bir yandan savaşın mevcut imkanlarla devam ettirilmesinin mümkün olmadığının farkına varan Putin yönetimi kısmi seferberlik ilan ederek 300.000 kişiyi daha silah altına alacağını açıkladı. Diğer taraftan Kremlin işgal altındaki bölgelerin Rusya’ya ilhak edilmesi için aceleyle referandum yapılmasına karar verdi.
Turkey’s Push to Form a Government in Iraq

Turkey’s Push to Form a Government in Iraq

September 18, 2022
by Enes Esen, published on 18 August 2022
Iraq has been going through a political stalemate since the parliamentary elections in October 2021. While followers of the Iraqi Shia cleric Muqtada Al Sadr secured the most seats, he was not able to form a coalition government neither with other Shia political parties nor with the Sunnis and Kurds. In this context, Hakan Fidan, head of Turkey's National Intelligence Agency, paid an official visit to Iraq on September 11.
Fransa Dışişleri Bakanı’nın Ziyareti ve Avrupa’nın Türkiye’den Talepleri

Fransa Dışişleri Bakanı’nın Ziyareti ve Avrupa’nın Türkiye’den Talepleri

September 11, 2022
by Enes Esen, published on 11 September 2022
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna 5-6 Eylül tarihlerinde Ankara ve Atina’yı kapsayan bir gezi gerçekleştirdi. Bakan Colonna’nın ziyaretinin gündem maddeleri arasında Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımların delinmesinde Türkiye’nin rolü ve Yunanistan’la yaşanan gerilimin sonlandırılması öne çıktı. Fransız Bakanın gerek Ankara gerek Atina ziyaretinin dikkat çekmeyen gündemi ise “Avrupa Siyasi Topluluğu" projesine Türkiye’nin katılımıydı.
İran’la Nükleer Müzakerelerde Sona Doğru

İran’la Nükleer Müzakerelerde Sona Doğru

September 3, 2022
by Enes Esen, published on 3 August 2022
AB ülkeleri aracılığıyla uzun süredir Viyana’da devam eden İran ve ABD arasındaki nükleer müzakerelerin nihai aşamaya vardığına ve önümüzdeki birkaç hafta içinde bir uzlaşıya varılabileceğine dair güçlü işaretler bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve AB Yüksek Temsilcisi Borrell geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarda önümüzdeki günlerde İran’la yeni bir Kapsamlı Müşterek Eylem Planı’nın sonuçlandırılacağını umduklarını dile getirdiler.
Schengen Vize Başvurularında Ret Oranı Neden Yükseldi?

Schengen Vize Başvurularında Ret Oranı Neden Yükseldi?

August 30, 2022
by Enes Esen and İlham Atuş, published on 30 August 2022
Bugünlerde Türk vatandaşları, Avrupa Birliği’nin (AB) Schengen vize başvurularını reddetmesinden çokça şikayet ediyor. Sosyal medya, AB'nin başkonsolosluklarının vize başvurularını nasıl reddettiğine dair paylaşımlarla dolu. Birçok medya kuruluşu, vize alamaması nedeniyle Türk vatandaşlarının nasıl iş imkanı kaçırdığı, festivallere katılamadığı veya yaz tatiline gidemediğine dair haberler yayınlamaya başladı.
Why Does Turkey Have a Higher Refusal Rate for Schengen Visas?

Why Does Turkey Have a Higher Refusal Rate for Schengen Visas?

August 25, 2022
by Enes Esen and İlham Atuş, published on 25 August 2022
Nowadays, Turkish citizens loudly complain about the EU refusing their Schengen visa applications. Social media is replete with posts on their own experience of how EU consulates in Turkey rejected their applications. Several media outlets are increasingly covering the issue, sharing the stories of Turkish citizens who missed a job opportunity, a festival, or a summer vacation.
The Prospects for the Talks between Turkey and Syria

The Prospects for the Talks between Turkey and Syria

August 19, 2022
by Enes Esen, published on 19 August 2022
The issue of Syrian refugees is one of the leading problems in Turkey, according to supporters of every major political party in the country. The Turkish government, which faces a tight election prospect within a year, has been making statements to show that they are aware of the problem and are handling the issue of refugees. To this end, the negotiations between Turkey and Syria that have been underway for quite some time have apparently reached a certain point of development.
Why will Turkey participate in the Shanghai Cooperation Organization summit?

Why will Turkey participate in the Shanghai Cooperation Organization summit?

August 15, 2022
by Enes Esen, published on 15 August 2022
On his way back from Russia to Turkey on August 5, Erdogan announced that Russian President Putin personally invited him to the Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit, which will be held in Uzbekistan in September. He said he was planning to attend the summit to meet the leaders. Although Erdoğan expressed on several occasions his intentions to use the SCO as an important counterbalance against the West in the past, Turkey never actually took part in any SCO meeting before.
Mısır’da Ulusal Diyalog ve Siyasi Tutukluların Serbest Bırakılması Meselesi

Mısır’da Ulusal Diyalog ve Siyasi Tutukluların Serbest Bırakılması Meselesi

July 31, 2022
by Enes Esen, published on 31 July 2022
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Nisan ayında ülkede tüm kesimleri kapsayan bir ulusal diyalog sürecinin yakında başlatılacağını belirtmiş ve hapisteki siyasi tutukluların bırakılmasını teminen Başkanlık Af Komisyonunun faaliyetlerini tekrar başlatarak muhaliflere zeytin dalı uzatmıştı. Söz konusu diyalog süreciyle modern ve demokratik bir ülke olmak yolunda ülkenin siyasi önceliklerinin yeniden belirlenmesi ve ülkedeki siyasi atmosferin yumuşatılması hedefleniyor.
Türkiye, Finlandiya ve İsveç Üçlü Muhtırasında Kim Ne Kazandı?

Türkiye, Finlandiya ve İsveç Üçlü Muhtırasında Kim Ne Kazandı?

June 30, 2022
by Enes Esen, published on 30 June 2022
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve İsveç Başbakanı Andersson’un katılımıyla Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında söz konusu ülkelerin Dışişleri Bakanları tarafından 28 Haziran günü Madrid’de bir üçlü muhtıra imzalandı. Bu vesilesiyle 28-30 Haziran tarihlerinde düzenlenen NATO’nun Madrid Zirvesi’nde ittifaka katılım müzakerelerinin başlayacak olması Finlandiya ve İsveç’te sevinçle karşılanırken, anlaşma Türk medyası tarafından da bir zafer olarak takdim edildi.
High Expectations, Low Results in Turkey’s Diplomatic Overture

High Expectations, Low Results in Turkey’s Diplomatic Overture

June 25, 2022
by Enes Esen, published on 25 June 2022
It was a busy week in Ankara in terms of high-level diplomatic visits. President Erdoğan received Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman in Turkey on Wednesday. This was for the first time in years when a high-level Saudi leader paid a visit to Turkey. US Treasury Deputy Secretary Wally Adeyemo also arrived on Wednesday in Ankara to meet Turkish officials in order to warn them about the dire consequences of helping Russia to get around the Western sanctions. On Thursday, Turkish Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu met his Israeli counterpart Yair Lapid, who is about to become Israel's Prime Minister in the upcoming days with the collapse of the Israeli government.
İran Neden İsrail’e Misilleme İçin Türkiye’yi Tercih Ediyor?

İran Neden İsrail’e Misilleme İçin Türkiye’yi Tercih Ediyor?

June 19, 2022
by Enes Esen, published on 19 June 2022
Onlarca ülkede İsrail diplomatik misyonu bulunmasına ve İsraillilerin turist olarak dünyanın birçok ülkesine gidiyor olmasına rağmen, İran’ın bu suikastlere misilleme yapmak için Türkiye’yi tercih etmesinin çeşitli nedenleri bulunuyor.
Turkey's Plans for a New Offensive in Syria

Turkey's Plans for a New Offensive in Syria

May 29, 2022
By Enes Esen, published on 29 May 2022
The military operations carried out by the Turkish armed forces in Syria and Iraq play an important role in securing not only the country’s borders but also shaping Turkey’s domestic politics. On the one hand, Turkish generals want to extend the buffer zone between Turkey and YPG, an entity with a close relationship with the PKK, whenever an opportunity arises.
How to Make Sense of Turkey’s Objection to Finland and Sweden?

How to Make Sense of Turkey’s Objection to Finland and Sweden?

May 21, 2022
by Enes Esen, published on 21 May 2022
NATO member countries are seeking clarity on Turkey's view of the accession of Finland and Sweden to NATO. If it is taken at face value, accusing Sweden and Finland of being a nest of terrorist organizations may not make much sense. It is more likely that their bid to join NATO is collateral for Erdoğan’s long demands from the US government.
NATO’nun Son Genişleme Süreci ve Türkiye’nin Tutumu

NATO’nun Son Genişleme Süreci ve Türkiye’nin Tutumu

May 14, 2022
by Enes Esen, published on 14 May 2022
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya'yla ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz… İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKP-C'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar. Oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil" şeklinde konuştu.
Can the Normalization Process Between Turkey and Armenia Yield Results?

Can the Normalization Process Between Turkey and Armenia Yield Results?

May 6, 2022
by Mustafa Enes Esen, published on 6 May 2022
To begin with, Ankara’s current efforts to normalize its relations with its neighbors primarily rely on Turkey’s desire to boost its economy by expanding its export markets and attracting investments. But unlike other wealthy countries such as the United Arab Emirates, Israel, and Saudi Arabia, the normalization with Armenia does not present a similar prospect in terms of commercial activities.
Will Turkey and Saudi Arabia turn the page?

Will Turkey and Saudi Arabia turn the page?

May 1, 2022
by Enes Esen, published on 1 May 2022
Turkish-Saudi relations soured following the overthrow of the Muslim Brotherhood supported by Turkey in 2013 in Egypt, while Saudi Arabia has been one of the main sponsors of General Sisi. The bilateral relations went from bad to worse with Ankara’s unwavering support to Doha during the conflict between Qatar and its neighbors led by Saudi Arabia in 2017. The murder of columnist Jamal Khashoggi at the Saudi Consulate in Istanbul in 2018 and the subsequent developments were the last straw that totally broke the political relations.
Turkey’s Ambitious Overture to Latin America

Turkey’s Ambitious Overture to Latin America

April 30, 2022
by İmdat Öner, published on 30 April 2022
With thisthis outstanding diplomatic activism, Ankara is increasingly shoring up ties with new partners in the region. Yet, what is striking is that the Turkish government keeps pushing to expand its footprint further in distant geographies at a time when the Turkish economy is crumbling.
Türkiye-Mısır Müzakereleri Ne Aşamada?

Türkiye-Mısır Müzakereleri Ne Aşamada?

April 15, 2022
by Enes Esen, published on 15 April 2022
Mısır’da ordunun yönetime el koyması üzerine 2013 yılında kopan Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleştirilmesini teminen iki ülke arasında Dışişleri Bakanlıkları nezdinde yürütülen istişarelerin ilk turu 2021 Mayıs ayında Kahire’de, ikincisi ise Eylül ayında Ankara´da gerçekleşmişti.
How Do Russians Benefit from Turkey’s Refusal to Impose Sanctions?

How Do Russians Benefit from Turkey’s Refusal to Impose Sanctions?

April 8, 2022
by Enes Esen, published on 8 April 2022
Turkey has economically benefited so far from its neutral status on the invasion of Ukraine, while every other NATO country and several other nations severely cut down their relations with Russia. Given that Turkey has shied away from taking a stand against Russia and imposing sanctions, many Russians ponder Turkey as a way to circumvent Western sanctions.
Why does Turkey not impose sanctions on Russia?

Why does Turkey not impose sanctions on Russia?

March 31, 2022
by Enes Esen, published on 31 March 2022
Despite being a NATO member and a country to lose much when the northern Black Sea falls under Russian domination, Turkey not only did not put any unilateral sanctions against Russia but also publicly announced that it would welcome the Russian oligarchs and their assets in the country, thus creating a loophole for Russians.
Ukrayna’da Yabancı Savaşçılar Meselesi

Ukrayna’da Yabancı Savaşçılar Meselesi

March 23, 2022
by Enes Esen, published on 23 March 2022
Ukrayna savaşının ilk günlerinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dünyaya çağrıda bulunarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı savaşmak isteyen gönüllü yabancılara davette bulunmuştu. Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu, bu çerçevede Ukrayna ordusuna bağlı olarak 27 Şubat'ta kurulan askeri bir birlik. Bu birliğe katılmak üzere şu ana kadar 50’den fazla ülkeden 20 bin civarında gönüllünün başvurduğu belirtiliyor.
Rus Askerlerinin Savaştığı Diğer Cephe: Afrika

Rus Askerlerinin Savaştığı Diğer Cephe: Afrika

March 16, 2022
by Enes Esen, published on 16 March 2022
Günümüzde Rus askerlerinin ülkelerin kaderinde önemli rol oynadığı yerler Ukrayna veya Suriye’yle sınırlı değil. Rusya’nın halihazırda dünyanın değişik bölgelerinde örtülü veya aleni şekilde muharip birlikleri bulunuyor.
Unfreezing the Relations: Turkey and Israel

Unfreezing the Relations: Turkey and Israel

March 11, 2022
by Enes Esen, published on 11 March 2022
With Israel and Turkey starting a new détente, the visit of Israeli President Herzog to Turkey on March 9 can mark a significant change in Turkish-Israeli relations. The political leadership of Israel and Turkey did not see eye to eye with each other since 2010, and it is hard to disregard the mistrust issue that has affected the bilateral relations.
Rusya neden yalnız kaldı?

Rusya neden yalnız kaldı?

March 2, 2022
by Enes Esen, published on 2 March 2022
Önceleri Rusya’ya karşı tavır almak hususunda gönülsüz davranan Avrupa ülkelerinin tepkisi de gecikmedi. Bu ülkeler Rusya’nın SWIFT sisteminden atılması, Rus Merkez Bankasının varlıklarının dondurulması gibi ekonomik yaptırımlara iştirak etmelerinin yanı sıra Ukrayna’ya silah desteği vereceklerini de açıktan ilan ettiler.
Rusya-Ukrayna Savaşı, Uluslararası Hukuk ve Türk Boğazları

Rusya-Ukrayna Savaşı, Uluslararası Hukuk ve Türk Boğazları

February 25, 2022
by Mehmet Bozkaya, published on 25 February 2022
24 Şubat Perşembe sabahından bu yana Rus ordusunun Ukrayna’da başlattığı saldırı, işgal veya savaş olarak tanımlanabilecek gelişmeler dünya gündeminde ilk sırada yer almakta. Bu çerçevede, can kayıpları yaşandığına, Ukrayna’daki stratejik bazı hedeflerin Rus kuvvetlerince kontrol altına alındığına, silahlı çatışmaların Ukrayna’nın çok geniş bir kesiminde vuku bulmakta olduğuna ve saldırıların yer yer sivil halk ve objelere de zarar verdiğine şahit oluyoruz.
Why does Erdoğan visit Africa so often?

Why does Erdoğan visit Africa so often?

February 23, 2022
by Mustafa Enes Esen, published on 23 February 2022
Erdoğan’s trips to Sub-Saharan Africa are not only about bilateral relations and opportunities for improving Turkey’s economic footprint in the countries of the region. Equally if not more significant, these visits to Africa are carefully planned to boost Erdoğan’s image among his supporters that Turkey is a global actor competing with the foreign powers and Erdoğan is a powerful and well-respected leader in the world.
Why are Turkey and the UAE mending the fences between them?

Why are Turkey and the UAE mending the fences between them?

February 16, 2022
by Enes Esen, published on 16 February 2022
Turkish President Erdoğan travelled to the United Arab Emirates on February 14, hoping to develop the momentum Turkey has captured with the UAE. Erdoğan has been given a warm and friendly welcome after touching down in Abu Dhabi.
Tunus’ta Düşen Son Kale ve Türkiye’nin Sessizliği

Tunus’ta Düşen Son Kale ve Türkiye’nin Sessizliği

February 10, 2022
by Enes Esen, published on 10 February 2022
2011 yılında Tunus Cumhurbaşkanı Bin Ali’yi gösteriler sonrası devrildiğinde bölgede bir umut dalgası oluşmuş ve esen rüzgar kısa sürede Mısır, Suriye, Libya ve Yemen başta olmak üzere bütün Arap ülkelerini etkilemişti. Arap Baharının yaşandığı diğer ülkelerde olduğu gibi, Tunus’ta da rüzgar son zamanlarda tersten esiyor.
Where Does Turkey Fit in 2021 Africa Cup of Nations?

Where Does Turkey Fit in 2021 Africa Cup of Nations?

February 3, 2022
by Enes Esen, published on 3 February 2022
Hosting the 2021 Africa Cup of Nations was a source of pride and prestige for Cameroonians whose passion for football was evidently on display throughout the tournament over the past few weeks. However, their love for football did not come cheap. As part of the requirements for hosting a tournament, the African Football Confederation demanded hefty projects.
Ukrayna’da Savaş Çıkarsa Ne Olur?

Ukrayna’da Savaş Çıkarsa Ne Olur?

January 26, 2022
by Enes Esen, published on 26 January 2022
Rusya’nın Ukrayna sınırına aylardan beri yapmakta olduğu askeri yığınak neticesinde Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş çıkmasından endişe ediliyor. Kimine göre bu yığınak, Kiev yönetiminin Donbas’ta geniş çaplı bir harekata kalkışmasına engel olmak için caydırıcı ve uyarıcı mahiyette bir adım teşkil ediyor. Bazılarına göre Rusya, Ukrayna üzerinde ABD ile yaptığı pazarlıklarda avantaj sağlamak için askeri hareketliliği bir koz olarak kullanıyor.
Kazakistan’daki Gelişmelerin Perde Arkası

Kazakistan’daki Gelişmelerin Perde Arkası

January 6, 2022
by İlham Atuş, published on 6 January 2022
Peki ne oldu da uzun zamandır ilmek ilmek işlenen “kurucu baba” ve merhametli otokrat figürü, planlandığı gibi bir külte dönüşmek yerine tepkileri harladı? Neden “milletin başı” yerine “Yaşlı adam çek git!” sloganları duyuluyor ve Nazarbayev heykelleri devriliyor?
The effect of uncertainty in the aftermath of the coup attempt in 2016

The effect of uncertainty in the aftermath of the coup attempt in 2016

December 12, 2021
by Servet Akman, published on 12 December 2021
This is a story of uncertainty, fear, being ostracized and persecution. The story that began seven years ago is still ruining thousands of lives. The story that has found its place in olive oil as a symbol.
(IL)LEGALITY OF THE ‘BYLOCK’ PRACTICES IN TURKEY IN LIGHT OF THE ECtHR’S AKGÜN JUDGMENT AND THE WAY FORWARD

(IL)LEGALITY OF THE ‘BYLOCK’ PRACTICES IN TURKEY IN LIGHT OF THE ECtHR’S AKGÜN JUDGMENT AND THE WAY FORWARD

November 30, 2021
by Yasir Gökçe, published on 30 November 2021
The finding of the European Court which merits attention is that “as a matter of principle, the mere fact of downloading or using a means of encrypted communication or indeed the use of any other method of safeguarding the private nature of exchanged messages could not in itself amount to evidence capable of satisfying an objective observer that an illegal or criminal activity was being engaged in”.
Merkez Bankası’nın Faiz Kararları Neye Mal Olacak?

Merkez Bankası’nın Faiz Kararları Neye Mal Olacak?

November 3, 2021
by Harun Güngör, published on November 3, 2021
Merkez Bankası'nın 21 Ekim'de açıkladığı faiz indirimi kararı ekonomi biliminin temellerine aykırı olsa da, bu kararın öncesinde yaşanan üç üst düzey personelin bir gece yarısı operasyonuyla görevden alınması aslında piyasalar için sürprizlerin habercisiydi.
BÜYÜKELÇİLER KRİZİ YENİ BÜYÜK KRİZLERİN HABERCİSİ

BÜYÜKELÇİLER KRİZİ YENİ BÜYÜK KRİZLERİN HABERCİSİ

October 31, 2021
by Hüseyin Konuş, published on October 31, 2021
Erdoğan’ın aralarında ABD, Almanya, Fransa ve Hollanda’nın da bulunduğu on büyükelçiyi istenmeyen adam (persona non grata) ilan etme kararının ardından, her biri ayrı bir büyük kriz olan bu hadiseler gölgede kaldı. Bir ülkenin yakın ilişkiler içinde olduğu on ülkenin büyükelçisini birden istenmeyen adam ilan etmesi diplomasi tarihinde görülmüş bir hadise değildi çünkü.
Türkiye’nin Afrika’yla Silah Ticareti: Alan Razı, Satan Razı

Türkiye’nin Afrika’yla Silah Ticareti: Alan Razı, Satan Razı

October 26, 2021
by Mustafa Enes Esen, published on October 26, 2021
Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Angola, Togo ve Nijerya'yı kapsayan Afrika ziyaretinde en önemli gündemlerinden birisini başta SİHA olmak üzere, Afrika’ya silah satılması teşkil etti. Türkiye’nin Afrika’ya silah ihraç ederek kıtadaki askeri faaliyetlerini artırma, ekonomik kazanç elde etme ve Türk SİHA’ların yurtdışında satışıyla ülke prestijinin artması gibi beklentileri bulunuyor.
Diplomaside İstenmeyen Kişi İlan Etme ve Buna Bağlı Sonuçlar: Osman Kavala Duruşması Sonrasında Yaşananlar

Diplomaside İstenmeyen Kişi İlan Etme ve Buna Bağlı Sonuçlar: Osman Kavala Duruşması Sonrasında Yaşananlar

October 24, 2021
by Harun Reşit Halisoğlu, published on October 24, 2021
Aralarında ABD, Almanya, Fransa ve Hollanda Büyükelçilerinin de bulunduğu Türkiye’de görevli 10 Büyükelçi ulusal ve uluslararası hukuka riayet edilerek 4 yıldır tutuklu olan Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını talep etti. Bu ortak açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamaya imza atan Büyükelçilerin istenmeyen kişi (persona non grata) ilan edilmeleri için Dışişlerine talimat verdiğini duyurdu.
Turkey Tribunal: A Citizens’ Tribunal Presided by Judge Tulkens, the Former Vice-President of ECtHR, Adjudicates the Gross Human Rights Violations of Turkey

Turkey Tribunal: A Citizens’ Tribunal Presided by Judge Tulkens, the Former Vice-President of ECtHR, Adjudicates the Gross Human Rights Violations of Turkey

October 19, 2021
by Mehmet Bozkaya, published on October 19, 2021
Turkey Tribunal (Tribunal), a Belgium-based independent civil society organization established by academics, former international judges and lawyers, held a series of hearings in Geneva between 20-24 September 2021. The Tribunal is a citizens’ tribunal designed to serve as a forum to assess the grave human rights violations taking place in Turkey, similar to the Russell Tribunal and the World Tribunal on Iraq.
BENLİĞİN SUNUMU VE SOSYAL MEDYA (in Turkish)

BENLİĞİN SUNUMU VE SOSYAL MEDYA (in Turkish)

June 12, 2021
by Muhammed Sevim, published on June 12, 2021
Çoğumuz bir ferdi olduğumuz toplumla kurduğumuz ilişki gereği ve daha geniş anlamda dünyaya dair merakımızı gidermek için medyayı takip ediyoruz.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Kanal İstanbul Hakkındaki Güncel Tartışmalara İlişkin Hukuki Gözlemler

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Kanal İstanbul Hakkındaki Güncel Tartışmalara İlişkin Hukuki Gözlemler

April 15, 2021
by Mehmet Bozkaya, published on 15 April 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin ayrılmasına dair TBMM’nin onayı olmaksızın tek başına verdiği kararın ardından, benzer usulün Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden çekilmek için de pekâlâ işletilebileceğine dair yorumların da yapılmasıyla Montrö Sözleşmesi birçok tartışmaya konu olmaya başladı. Diğer yandan, AKP iktidarının 2011 yılında duyurduğu ve hayata geçirmek için bir süredir adımlar atmakta olduğu Kanal İstanbul Projesi de bu tartışmalara yeni boyutlar kazandırmış ve hukuk, siyaset ve milli güvenliğe ilişkin çeşitli soru işaretlerine yol açmış durumda.
US-EU Forge a New Strategy to Deal with Turkey's Democratic Backsliding

US-EU Forge a New Strategy to Deal with Turkey's Democratic Backsliding

April 1, 2021
No items found.
by Erkan Yıldız, published on 1 April 2021
Meetings of the European Council and the NATO foreign affairs ministers gave hints of the US-EU strategy on their relations with Turkey and NATO’s increasing role as a platform where Turkey’s democratic backsliding will be discussed in line with US President Joe Biden’s transatlantic partnership vision.
INTERNATIONAL WOMEN’S DAY, GENDER EQUALITY AND WOMEN’S RIGHTS IN TURKEY

INTERNATIONAL WOMEN’S DAY, GENDER EQUALITY AND WOMEN’S RIGHTS IN TURKEY

March 8, 2021
by Mehmet Bozkaya, published on 8 March 2021
While the celebration of women’s day dates back to the first decade of the 20th century, more action is still to be taken by all countries to eradicate all forms of discrimination against women and to materialize the equality of men and women.
The Legitimacy Issue in Turkey’s Military Interventions in Syria and Libya

The Legitimacy Issue in Turkey’s Military Interventions in Syria and Libya

February 17, 2021
by Mustafa Enes Esen, published on 17 February 2021
As its troop deployments in Syria and Libya are constituting an intervention into domestic jurisdiction, Turkey needed to show that it is complying with the international laws as well as setting out the rationale for its military operations in those countries.
TÜKETİM TOPLUMU VE KİMLİK İNŞASI

TÜKETİM TOPLUMU VE KİMLİK İNŞASI

February 4, 2021
by Muhammed Sevim, published on 4 February 2021
İnsan temasta olduğu diğer şeyler/varlıklar gibi kullandığı eşya ile de karşılıklı etkileşim halinde. Bir eşyanın cansız olması bize etki etmeyeceği anlamına gelmiyor. David Hume algılarımızın kendimizi anlama ve etrafımızı anlamlandırmada oynadığı role vurgu yapıyor. Bu açıdan, kullandığımız eşya da ona yüklediğimiz anlama göre farklı manalara geliyor bizim için.
KARADAĞ’DA 29 YIL SONRA YAŞANAN İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ

KARADAĞ’DA 29 YIL SONRA YAŞANAN İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ

December 6, 2020
by Hülya Terzi, published on 6 December 2020
Karadağ’da yaklaşık 30 yıldır iktidarda olan ve Karadağ’ın bağımsızlığından sonra ülkeyi AB ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleştirme hedefine yönelik politikalar yürüten Demokratska Partija Socijalista Crne Gore (DPS) /Karadağ Demokratik Sosyalist Partisi, 30 Ağustos 2020 tarihinde yapılan seçimlerde gerekli sandalye sayısına ulaşamamıştır.
The Middle East During the Trump Administration

The Middle East During the Trump Administration

November 17, 2020
by Haşim Tekineş, published on 17 November 2020
The Trump Administration has been an extraordinary experience for the entire world as much as for the United States. However, regarding the Middle East, it has not caused a radical change in general, but accelerated already-existing trends
President Trump and the Recent Arab-Israeli Normalizations

President Trump and the Recent Arab-Israeli Normalizations

October 25, 2020
by Servet Akman, published on 25 October 2020
Eleven days to the elections in the United States, President Donald Trump announced the deal that Israel and Sudan have agreed to normalize relations. President Trump said there are five more Arab countries ready to join the bandwagon to have ties with Israel.
İntihar Vakaları Açısından Türkiye

İntihar Vakaları Açısından Türkiye

September 3, 2020
by Hülya Terzi, published on 3 September 2020
Ümitsizliğin, yaşamla baş edememenin, çaresizliğin çaresi olarak görülen intihar vakaları, aileleri, toplumu ve ülkeleri doğrudan etkileyen ciddi bir toplum sağlığı problemidir. Her dönem ve her coğrafyada farklı sebeplerden dolayı yaşanan intihar vakalarının yöntemi, sebepleri ve sonuçları bazen sorumluluktan kaçmak bazen de özendirilmemesi adına yeterince irdelenmemektedir.
Oman: New Theater of Regional Rivalries?

Oman: New Theater of Regional Rivalries?

August 31, 2020
by Haşim Tekine published on 31 August 2020
The recent change of leadership in Muscat is crucial for regional balance of power as much as for Oman’s domestic politics. Following Sultan Qaboos bin Said’s 50-year long reign, the country has had a new ruler, Sultan Haitham bin Tariq Al Said, since last January.
Is Turkey changing strategy by giving citizenship to Hamas members?

Is Turkey changing strategy by giving citizenship to Hamas members?

August 28, 2020
by Servet Akman, published on 28 August 2020
Last week, The Telegraph reported that Turkey gave citizenship to a dozen of Hamas members. The allegations were serious and addressed to the government by Ünal Çeviköz, MP from the main opposition party CHP and former Turkish Ambassador to the UK.
Bulunan Hazineye Sevinememek

Bulunan Hazineye Sevinememek

August 24, 2020
by Baki Kaya, published on 24 August 2020
Cumhurbaşkanı Erdoğan 21 Ağustos Cuma günü bir müjde vereceğini kamuoyuna açıkladı ve beklenen açıklama yapıldı. Erdoğan yaptığı açıklama ile “Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin Karadeniz’de gerçekleştirildiği”ni duyurdu ve dikkatler bir anda Doğu Akdeniz’den Karadeniz’e çevrildi.
Hagia Sophia is A Symbol: But of What?

Hagia Sophia is A Symbol: But of What?

August 12, 2020
by Bahadır Gülle, published on 12 August 2020
Turning Hagia Sophia to a mosque symbolizes not the death of secularism but the total control of religion by the state. Religion has become the ideological apparatus of the state. Hegemony over religion removed all the barriers for the Turkish nationalist establishment for the implementation of authoritarian policies of the state.
How Biden Presidency Would Affect US-Turkish Ties

How Biden Presidency Would Affect US-Turkish Ties

July 28, 2020
by Haşim Tekineş, published on 28 July 2020
Many believe that Trump’s possible defeat in the November election would be a serious loss for Turkey. Yet, in contrary to the prevalent mood and expectations, Biden’s election may not be as bad as some fears for Turkey, if Erdogan acts cautiously. Given the relative stability in bilateral relations, Joe Biden’s initial preference might be maintaining this course of ties with the US' unwieldy NATO partner.
The Curious Love Between the UK and President Erdoğan

The Curious Love Between the UK and President Erdoğan

July 20, 2020
by Ömer Güler, published on 20 July 2020
The strained relations with the Western countries and their suspicions concerning the true face of the coup attempt led to belated support for the Turkish government against the putschists. But there has been only one outlier country in this broad picture all the while: the United Kingdom (UK). The UK has become one of the strongest allies of Erdoğan after the July 15 coup attempt.
July 15 Coup Attempt: Foundation of Erdogan’s Authoritarian Regime

July 15 Coup Attempt: Foundation of Erdogan’s Authoritarian Regime

July 19, 2020
by Hüseyin Konuş, published on 19 July 2020
on July 15, 2016, a coup attempt took place. Erdogan called the riddling coup “a gift from God”. Immediately after, he declared a state of emergency, by-passed the parliament and turned the political system into a one-man rule.
Erdoğan's Coup Attempt Narrative Falling Apart

Erdoğan's Coup Attempt Narrative Falling Apart

July 17, 2020
by Mehmet Çelik, published on 18 July 2020
Aesop’s fable is quite relevant also in understanding the events of the coup attempt in Turkey on July 15, 2016. So far, a one-sided official narrative has dominated the scene and many people bought this version at face value without feeling the need to check its reliability.
Turkish Foreign Policy in the Shadow of Massive Purges and Eurasianist Turn

Turkish Foreign Policy in the Shadow of Massive Purges and Eurasianist Turn

July 17, 2020
by İmdat Öner, published on 17 July 2020
In the new era, Turkey’s increasing detachment from the West underscores a major shift in Ankara’s strategic thinking. With the Eurasianist ideology increasingly emboldened in foreign policy decision-making, Turkey’s relations with the West have grown more strained, and anti-American and anti-Western sentiment among the country’s ruling elite has dramatically ramped up.
Legal Disaster That Resulted from Notorious State of Emergency in Turkey

Legal Disaster That Resulted from Notorious State of Emergency in Turkey

July 16, 2020
by Mehmet Bozkaya, published on 16 July 2020
The coup attempt staged on the night of 15 July 2016, which was carried out under an obscure, bizarre and unexampled plan, was contained in just a few hours. However, it resulted in colossal adverse impacts in various domains including legal matters.
How Anti-Westernism Institutionalized in Turkey After 15/7

How Anti-Westernism Institutionalized in Turkey After 15/7

July 15, 2020
by Bahadır Gülle, published on 15 July 2020
It wouldn't be an exaggeration to say that anti-Westernism in Turkey has been institutionalized by the Eurasianist-Islamist alliance in the last six years through controlling media, politicizing education and using judicial procedures as instruments of oppression. Defending good relations with the US or the EU became almost equal to treason in Turkey.
Turkey’s Moment of Inflated Joy After a Seat Won at the UN

Turkey’s Moment of Inflated Joy After a Seat Won at the UN

July 11, 2020
by Mehmet Çelik, published on 11 July 2020
Ambassador Volkan Bozkır of Turkey has recently been elected as the 75th President of the United Nations General Assembly (UNGA). The election of Turkey's candidate understandably created a climate of euphoria across the political spectrum in Turkey.
BM GENEL KURUL BAŞKANLIĞI ZAFERİ (!)

BM GENEL KURUL BAŞKANLIĞI ZAFERİ (!)

July 2, 2020
by Mehmet Çelik, published on 2 July 2020
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 75. Dönem Başkanlığı'na Türkiye'nin adayı Volkan Bozkır seçildi. Türkiye’nin adayının seçilmesi Erdoğan yanlısı çevrelerde kendini yüceltmenin de ötesine geçen bir zafer sarhoşluğu meydana getirdi.
TÜRK DEVLET AKLININ DEVLETİ YIKMA PRATİĞİ ÜZERİNE

TÜRK DEVLET AKLININ DEVLETİ YIKMA PRATİĞİ ÜZERİNE

June 23, 2020
by Bahadır Gülle, published on 23 June, 2020
Herhalde başka hiçbir ulusta bizdeki kadar yanlış olduğu son derece belirgin, aklı başında herkesin karşı çıktığı, gereksiz bir savaşa girerek devletimizi yıkıma götürme örneği yoktur. Apolojetik tarihçiliğimiz de bu hataları adeta kutsayarak kalıcı hale getirmeye çalışmaktadır. Devlette gücün az sayıda, kifayetsiz yöneticinin elinde toplanması sonuçları itibariyle vahim kararların alınabilmesine yol açmaktadır.
Drones and the Risks of Regional Escalation for Turkey

Drones and the Risks of Regional Escalation for Turkey

June 20, 2020
by Haşim Tekineş, published on 20 June, 2020
The military intervention of Turkey changed the balance of power significantly in favor of the GNA, thanks to its drone technology. Developed by Erdogan’s son-in-law, Turkish drones had also wreaked havoc on Syrian targets in Idlib, outsmarting the advanced Russian air defense systems. These achievements boosted morale in Ankara and demonstrated that it has the power to shape developments in the region.
İNŞAAT RANTININ YERİNİ İTHALAT RANTI MI ALIYOR?

İNŞAAT RANTININ YERİNİ İTHALAT RANTI MI ALIYOR?

June 19, 2020
by Bahadır Gülle, published on 19 June 2020
Ekonominin kırılganlıkları giderek artarken, konuyla ilgili tartışmalarda pek yer bulamayan bir politika tercihi giderek Türk sanayisi üzerindeki etkisini artırıyor. Son iki ayda binlerce ürüne ek gümrük vergisi getirildi. Hükümet bununla vergi gelirlerini artırmayı, döviz çıkışını azaltarak kur baskısını kontrol altında tutmayı ve ithalatı düşürerek dış ticaret açığını geriletmeyi hedefliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanlığı için WEOG Zamanı

Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanlığı için WEOG Zamanı

June 18, 2020
by Rıfat Öznalcılar, published on June 18 2020
Bu yıl 17 Haziran 2020 tarihinde mutat olduğu üzere New York’ta BM binasında yapılan seçimlerde, WEOG ülkelerinin tek aday olarak belirlediği Büyükelçi Volkan Bozkır 75. Dönem BM Genel Kurul Başkanlığına seçilmiştir.
Pandemi Sonrası ABD-Çin İlişkileri: Yeni Bir Soğuk Savaş mı?

Pandemi Sonrası ABD-Çin İlişkileri: Yeni Bir Soğuk Savaş mı?

June 12, 2020
by Mehmet Özkartal, published on 12 June 2020
1970’lerde başlayan açılım politikası ve 2000’lerde Dünya Ticaret Örgütüne katılımı ile uluslararası sisteme entegre olan Çin’in yıllar içinde demokratik bir sisteme dönüşeceği hesap ediliyordu. Gelinen noktada Çin’in elde ettiği ekonomik ve teknolojik seviye daha otoriter bir yapıya evrilmesine yol açtı. Ayrıca diğer gelişmekte olan ülkeler için batılı tarzda bir demokrasi olmaksızın refahın artırılabileceğini kanıtlayan bir örnek haline geldi. Bu süreç içerisinde ABD’nin Çin’e ilişkin algısında da hissedilir değişimler meydana geldi.
Oksidentalizm ve Oryantalizm Üzerinden “Ötekileştirme” Sorunsalı

Oksidentalizm ve Oryantalizm Üzerinden “Ötekileştirme” Sorunsalı

June 12, 2020
by Hülya Terzi, published on 10 June 2020
Oryantalizm ve oksidentalizm dünyayı algılama, anlama ve tanımlamada iki farklı bakış açısıdır. Oryantalizmi, Batı’nın Doğu algısı, oksidentalizmi ise Doğu’nun Batı algısı şeklinde tanımlayıp, söz konusu iki kavramı karşılıklı birbirini algılama/tasavvur biçimine indirgemek doğru değildir. Her iki algılama yönetiminin farklı eylem ve uygulamaları beraberinde getirdiği; “garbiyatçı bakış açısı”nın zaman zaman “garbiyatçı faaliyet” kavramına da yol açtığını belirtmek gerekmektedir.