"Kayıp ilanı: Türk dış politikası ve T.C. Dışişleri Bakanlığı" başlıklı yazınız -2 (in Turkish)

January 20, 2020
"Kayıp ilanı: Türk dış politikası ve T.C. Dışişleri Bakanlığı" başlıklı yazınız -2 (in Turkish)

Baskın Bey,


İki hata yaptığınızı belirttiğiniz cevabınızda, hata olarak nitelediğiniz söylemlerinizi esasen devam ettiriyorsunuz.

"Toptancı bir yaklaşım doğru değildi." diyorsunuz ancak devamında "genel dışı istisnalar bulunduğunu, bunların kurunun yanında yaşlar olduğunu" ifade ediyorsunuz.

"Genel" olarak nitelendirdiğiniz nedir? Anlaşılan o ki ne kadar aksi örnek de görseniz sizin için bir "genel" var ve aksi örnekler sayıları kaçı bulursa bulsun bir istisna. Bu toptancı bir yaklaşım değil mi? Ya "genel" olarak inandığınız durum gerçekten "genel" değilse? "Genel" olarak tanımladığınız durumun gerçek olup olmadığını ortaya çıkarmak için ne yaptınız? Hiçbir şey. Sadece doğru olduğuna inandığınız ön kabulleriniz var, daha doğrusu önyargılarınız. Önyargıları parçalamaksa atomu parçalamak kadar zor.

Kimin kuru kimin yaş olduğuna neye göre karar veriyorsunuz? Allah aşkına siz nem ölçer misiniz? Bu arada kuru olarak nitelendirdiklerinizi kuru yapan nedir? Gerçekten liyakatsiz olmaları mı? Yoksa Dışişleri Bakanlığı'ndaki arkadaşlarınızdan farklı "mahalleler"den geliyor oluşları mı? Bunu ifade etmek, kendisini insan hakları aktivisti ve demokrat olarak tanımlayan şahsınıza zor geldiği için liyakatsizlik söyleminin arkasına sığınıyorsunuz değil mi? Açıkça ifade edin olsun bitsin.  

Yaş-kuru söylemini dile getirmek bile çok eleştirdiğiniz Tek Adam rejiminin zulmüne çanak tutmak esasen. Aksi ispat edilmedikçe herkes masumdur. Tek Adam rejiminde adil bir yargılamanın olduğunu söylemeyeceksiniz herhalde. Dolayısıyla yaş-kuru söylemi çok faşizanca bir yaklaşım ve zalimane. Bu topraklarda tüm zulümlerin temelinde yaş-kuru söylemi var. Ermenileri tehcir eden İttihatçılara göre de sürülenler arasında kurular vardı.

"Genel dışı istisnalar bulunduğunu, bunların kurunun yanında yanan yaşlar olduğunu belirtmeliydim" cümlenize tekrar dönecek olursam, hakikaten kimin kuru kimin yaş olduğunu belirleme yetkisini kendinizde nasıl görüyorsunuz? Yahu siz kimsiniz? Bunun ne kadar nobran ve tepeden bakan bir yaklaşım olduğunu göremiyor musunuz? 100 kişilik bir grupta kaç kişinin yaş olması lazım, kuruları yakmak için? Çünkü size arkadaşlarımdan eğitimi en az benim kadar iyi olan onlarca kişi sayabilirim.

İkinci hatanızı anlatırken "AKP tarafından toplu alınanların çoğunlukla liyakat gözetilmeden alındığını" ifade ediyorsunuz. Toplu alınanlar derken neyi kastediyorsunuz? Bahsettiğiniz dönemde nerede toplu alım olmuş? Dersiniz halden tonla domates alıyorsunuz. Tüm alımları nasıl liyakatsiz olarak nitelersiniz? Yine toptancı bir yaklaşım sergiliyorsunuz ama farkında değilsiniz. "Çoğunlukla" ifadesini kullanmanız sizi kurtarır mı zannediyorsunuz. Bakanlığın ihtiyacı varken 100 kişinin alınması toplu alım mıdır? Siz de 300 kişinin alınmasını öneriyorsunuz yazınızda. "Peyderpey" deyince toplu alım olmuyor mu? Mesela 300 kişiyi perderpey üç yıl içinde alsanız 100 kişi, dört yılda alsanız 75 kişi, 6 yılda alsanız 50 kişi almanız gerekecek. Nitekim 2010-2013 yılları arasında ihtiyaca binaen bu sayılarda personel alımı yapılmıştı.

Mayıs 2019'da eski meslektaşlarıma yapılan operasyon ve işkence dolayısıyla "The Times" muhabirine röportaj vermiştim. Sorularından biri ihracımız sonrasında yerimize alınanların liyakati olmuştu. Ben de bilmediğimi ifade etmiştim. Çok rahat hem Bakanlığı hem Tek Adam rejimini itham edebilirdim ama yapmadım. Çünkü hakikaten yerimize alınanların liyakatlerine dair bir bilgim yoktu ve liyakatini bilmediğim insanlara liyakatsiz deme gafletine ve yakışıksızlığına düşmek istemedim. Siz nasıl bu kadar rahatsınız?  

Yazınızda bir de alımların eski liyakat kurallarına göre yapılmasını öneriyorsunuz. Eski liyakat kuralları nedir? Eskiden beri Bakanlığa yöneltilen en önemli suçlamalardan biri nepotizm. Ki siz de biliyorsunuz, bunda haklılık payı var. Liyakat derken bunu mu kastediyorsunuz? Yalnızca belli bir mahallenin çocuklarının girebildiği eş, dost, akraba kulübü.

"Atılanların, Tek Adam'ın elini Bakanlığın üzerinden çekmesinden sonra yapılacak liyakatli bir sınava kabul edilmeleri gerektiğini" ifadeniz için ne desem bilemiyorum. Sınavdan korktuğumdan değil de sizin adalet anlayışınız bu mudur? Bakanlıktaki yerleşik düzenin ihraç edilenlerden en az Tek Adam rejimi kadar nefret ettiğini bilmiyor olamazsınız. Onların liyakatli bir sınav yapabileceğini mi düşünüyorsunuz? Komik olmayın Allah aşkına. Hak hukuk söylemi amasız fakatsız olur. Siz şart üstüne şart koşuyorsunuz.

Neyse söylenecek daha çok şey var ama bu kadar kafi sanırım. Konu hakkında bu size son e-postam çünkü yazımın başında da belirttiğim gibi önyargılarınızı parçalamak atomu parçalamaktan daha zor.


Ömer Güler


You may also like

Erdoğan Kahire'ye, F16'lar Türkiye'ye, F35'ler Yunanistan'a

February 18, 2024
by Ömer Güler and Haşim Tekineş, published on 18 February 2024
Ömer Güler ve Haşim Tekineş Erdoğan'ın Mısır ziyaretini, Bilal Erdoğan'ın ziyarette protokolde yer almasını, F-16 alımına dair ABD Senatosu'nun onayını, Yunanistan'ın F-35 alımını ve Ege'de hava gücü üstünlüğünde Yunaninstan'ın avantajlı hale gelmesini ele aldılar.

Bıldır Yediğin Hurmalar... ya da Fakirleşmenin Ahı

April 1, 2024
by Ömer Güler, published on 1 April 2024
Ömer Güler 31 Mart yerel seçim sonuçlarını, CHP'nin başarısını ve AKP'nin kan kaybını çeşitli boyutlarıyla değerlendirdi.

"Yemen'de Yeni Bir Savaş Kapıda Mı?"

January 15, 2024
by Haşim Tekineş and Ömer Güler, published on 15 January 2024
#DışıİçiBir'in yeni bölümünde Ömer Güler ve Haşim Tekineş Blinken'ın geçen haftaki Ankara ziyaretini, Erdoğan'ın MİT'in 97. yıldönümü etkinliğinde yaptığı dış politika konuşmasını, Türkiye'nin şantaj diplomasisini ve Husilerin Kızıldeniz'den geçen gemilere yaptığı saldırılar çerçevesinde Gazze savaşının Yemen'e yayılma olasılığını ele aldılar.

2024 Hızlı Başladı

January 5, 2024
by Ömer Güler and Haşim Tekineş, published on 5 January 2024
Dışı İçi Bir'de Ömer Güler ve Haşim Tekineş Suudi Arabistan'da yaşanan Süper Kupa krizi ile İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar ve dünyadaki seçim hazırlıkları dahil 2024'ün ilk uluslararası gelişmelerini ele aldılar.

İkinci Trump Dönemi mi Geliyor?

December 14, 2023
by Ömer Güler and Haşim Tekineş, published on 14 December 2023
#DışıİçiBir'in yeni bölümünde Ömer Güler ve Haşim Tekineş yaklaşan ABD başkanlık seçimlerini, Ukrayna-Rus savaşını ve Hamas-İsrail savaşını ele aldılar.

BRICS, G20 ve Amerika-Çin Rekabeti

September 14, 2023
by Ömer Güler and Haşim Tekineş, published on 14 September 2023
'Dışı İçi Bir'de bu hafta Haşim Tekineş ve Ömer Güler, BRICS'e yeni üyelerin katılımını, geçen haftaki G-20 zirvesinin önemli gündemlerini, Hindistan-Ortadoğu-Avrupa hattında oluşturulması planlanan ve Türkiye'yi kapsamayacak ticaret yolunu ve ABD-Çin rekabetini ele aldılar.

Trump Hakkında Yeni İddianame

August 10, 2023
by Ömer Güler and Haşim Tekineş, published on 10 August 2023
Dışı İçi Bir'in yeni bölümünde Haşime Tekineş ve Ömer Güler bir önceki ABD Başkanı Donald Trump hakkındaki yeni iddianameyi çeşitli boyutlarıyla ele aldılar.

Ankara Dümeni Tekrar Batı'ya mı Çeviriyor?

August 18, 2023
by Ömer Güler and Haşim Tekineş, published on 18 July 2023
DışıİçiBir'in yeni bölümünde Ömer Güler ve Haşim Tekineş Batı ile Türkiye arasında yeni bir yakınlaşma olup olmadığını irdelediler. Bu bağlamda mevcut Türk hükümetindeki bakan ve diğer üst yöneticilerin profillerini, İsveç'in NATO'ya katılmasına ilişkin itirazın geri çekilmesini, Ukrayna savaşı çerçevesinde Türkiye'nin takındığı olumlu tutumları ve Batı'ya yakınlaşmanın anlamını ele aldılar.

Nijer'e Askeri Müdahalenin Hukuki Meşruiyeti

August 9, 2023
by Haşim Tekineş, Ömer Güler and Yasir Gökçe, published on 9 August 2023
DışıİçiBir'de bu hafta Haşim Tekineş, Dr. Yasir Gökçe ve Ömer Güler Nijer'de yaşanan darbenin ardından yaşanan son gelişmeleri, ECOWAS ülkelerinin Nijer'e silahlı müdahalede bulunma olasılığını ve sözkonusu müdahalenin uluslararası hukuka uygun olup olmayacağını ele aldılar.

Nijer'de Askeri Darbe

August 3, 2023
by Haşim Tekineş and Ömer Güler, published on 3 August 2023
'Dışı İçi Bir'de bu hafta Haşim Tekineş ve Ömer Güler Nijer'de yaşanan darbenin detaylarını, bölgesel ve küresel boyutlarıyla ele aldılar.

İsrail'in Demokrasi Sınavı

July 26, 2023
by Haşim Tekineş, Servet Akman and Ömer Güler, published on 26 July 2023
'Dışı İçi Bir'de bu hafta Haşim Tekines, Ömer Güler ve Servet Akman İsrail'de Netanyahu hükümetinin Knesset'ten geçirdiği yargı reformu(darbesi) paketini çeşitli yönleriyle ele aldılar.

Erdoğan'ın Körfez Ziyareti

July 20, 2023
by Haşim Tekineş and Ömer Güler, published on 20 July 2023
'Dışı İçi Bir'de bu hafta Ömer Güler ve Haşim Tekineş Erdoğan'ın Körfez ziyaretini ele aldılar.

Dış Politikada Bu Hafta: NATO Zirvesi'nde Ne Verdik Ne Aldık?

July 13, 2023
by Haşim Tekineş and Ömer Güler, 13 July 2023
Ömer Güler ve Haşim Tekineş başta Vilnius'ta yapılan NATO Zirvesi'ne ve Türkiye'nin Norveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasına ilişkin olmak üzere bu haftaki dış politika gündemlerini değerlendirdiler.

Bir Beş Yıl Daha! Piyasaların Dili Ne Söylüyor?

June 26, 2023
by Ömer Güler, published on 26 June 2023
instituDE üyesi ve ekonomist Ömer Güler katıldığı programda yeni ekonomi yönetimi ve uyguladığı para politikası ile seçimler sonrası gelinen aşamada, Türk ekonomisini yorumladı.

Seçim Sonrası Türkiye Ekonomisi için Çıkış Yolu Var mı?

May 11, 2023
by Ömer Güler and Harun Güler, published on 11 May 2023
#EkonomiPolitik'te Ekonomist Ömer Güler ve Kalkınma Uzmanı Harun GüngörTürkiye ekonomisinde seçim öncesinde benimsenen politikalar sonucunda gelinen tablo ile seçim sonuçlarına ilişkin farklı senaryolarda hangi ekonomi politikalarının izlenebileceğini ele aldılar.

15 Mayıs Sabahı Devlet

April 13, 2023
by Ömer Güler, published on 14 April 2023
instituDE üyesi ekonomist Omer Guler katıldığı programda 14 Mayıs seçimleri sonrası iktidar değişiminin yaşandığı ve yaşanmadığı durumlarda ekonomi politikasına ilişkin olası senaryoları anlattı.

Ukrayna: Savaşın Yeni Yüzü-2

February 24, 2023
by Ömer Güler, published on 24 February 2023
#BirAskerBirDiplomat programında Engin Büker ve Ömer Güler Ukrayna-Rusya savaşı çerçevesinde siper savaşlarını, sahada tankların kullanımını, stratejik ve taktik nükleer silah kullanılma olasılığını ve Wagner grubu gibi paralı asker gruplarının istihdamını ele aldılar.

Seçimi Kaybetse Bile Dış Politikaya Erdoğanizm mi Hakim Olacak?

February 6, 2023
by Ömer Güler, Servet Akman and Haşim Tekineş, published on 6 February 2023
instituDE #DıştanBakış'ın yeni bölümünde Ömer Güler, Servet Akman ve Haşim Tekineş #6lıMasa'nın geçtiğimiz hafta açıkladığı 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni' ışığında öngördüğü dış politika vizyonunu analiz ederek değerlendirdiler.

İsrail Türkiye Olacak Mı?

January 8, 2023
by Servet Akman and Ömer Güler, 8 January 2023
#DıştanBakış'ta Tel Aviv Büyükelçiliği'nde görev yapmış eski diplomat ve instituDE üyesi Servet Akman İsrail'de yapılan seçimler sonrasında kurulan yeni Netanyahu hükümetini, kurulan İsrail tarihinin en aşırı sağcı ve dinci koalisyonunu, ülkede yaşanan gelişmeleriö yeni hükümetin olası Filistin politikasını ve Türkiye-İsrail ilişkilerini Ömer Güler 'e anlattı.

Rusya için Son Tango! Yaptırımlar ve Etkileri

December 16, 2022
by Ömer Güler and Harun Güngör, published on 16 December 2022
instituDE üyeleri Ömer Güler ve Harun Güngör #EkonomiPolitik programında uluslararası ilişkiler ve ekonomi alanında yaptırım kavramını, yaptırımların başarılı olma kriterlerini ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkilerini ele aldılar.

Rusya Ukrayna'da Neden Başarısız?

November 8, 2022
by Ömer Güler, published on 8 November 2022
#BirAskerBirDiplomat programında instituDE üyesi Alesta'dan Engin Büker'i konuk etti. Rusya'nın Ukrayna'da neden başarısız olduğunu ve bu savaştan çıkarılacak askeri ve teknik sonuçları konuştular.

Nefret Söylemi ve Gürkaynak Örneği

November 4, 2022
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Servet Akman, Ali Dinçer and Mehmet Bozkaya, published on 4 November 2022
instituDE #DıştanBakış'ta Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Servet Akman, Ali Dinçer ve Mehmet Bozkaya nefret söylemini tüm boyutlarını 'Gönenç Gürkaynak vakası' özelinde ele aldılar.

Seçimlere Doğru Türkiye'de Neler Oluyor?

October 28, 2022
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Servet Akman and Ali Dinçer, published on 28 October 2022
#DıştanBakış'ta Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Servet Akman ve Ali Dinçer AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' projesini, Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretini, muhalefetin seçim hazırlıkları performansını, Metropol adlı şirketin KHK'lıların iadesine ilişkin anketinin sonuçlarını ve CHP'nin KHKlıları iade etme planını konuştular.

Türkiye Vetosunda Haksız

May 24, 2022
By Ömer Güler and Engin Büker, published on 24 May 2022
instituDE üyesi Ömer Güler ve Engin Büker Türkiye'nin Isveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına karşı çıkmasını çeşitli yönleriyle değerlendirdiler.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ve Muhalefetin Seçim Stratejisi #DıştanBakış

March 6, 2022
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Harun Güngör and Ali Dinçer, published on 6 March 2022
instituDE #DıştanBakış programında instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ile instituDE Üyeleri Ömer Güler, Harun Güngör ve Ali Dinçer 6 muhalafet partisinin üzerinde mutabakata vardığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin metni ve muhalefetin seçim stratejisini ele aldılar.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Sonuçları Ne Olur, Türkiye'yi Nasıl Etkiler?

February 28, 2022
by Huseyin Konuş, Ömer Güler, Harun Güngör, Ali Dinçer and Mehmet Bozkaya, published on 28 February 2022
instituDE #DıştanBakış programında instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ve instituDE üyeleri Ömer Güler, Harun Güngör, Ali Dinçer ve Mehmet Bozkaya Rusya-Ukrayna Savaşı'nı öncesi, mevcut gelişmeler ve muhtemel sonuçlarıyla ele aldılar.

Erken Seçim İhtimali ve Muhalefetin Cumhurbaşkanı Adayı #DıştanBakış

January 10, 2022
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Harun Güngör and Servet Akman, published on 10 January 2022
instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ile instituDE üyeleri Ömer Güler, Harun Güngör ve Servet Akman bir süredir gündemde tartışılan erken seçim ihtimalini, muhalefetin seçime yönelik aday ve strateji belirlemedeki kararsızlığını ve Erdoğan hükümetinin ekonomik performansının seçime giden süreçte ne gibi etkilerinin olacağını ele aldılar.

Kurdaki Yangın Söndü Mü?

December 28, 2021
by Ömer Güler and Harun Güngör, published on 28 December 2021
instituDE #EkonomiPolitik programında Ömer Güler ve Harun Güngör son günlerde döviz kurlarında yaşanan sert dalgalanmayı, AKP hükümetinin kur korumalı mevduat planını, politika faizini düşürme politikasını ve ülkedeki yüksek enflasyon sorununu çeşitli yönleriyle tartıştılar. Kur korumalı mevduat uygulaması açıklandıktan sonra döviz kurlarında büyük düşüş gerçekleşti. Bu düşüşün asıl kaynağı ne? Yeni uygulamalar kurdaki artışı önümüzdeki günlerde nasıl etkileyecek?

Erdoğan'ın En Zor Günü: Yakınındaki Bir Diplomatın 17 Aralık Tanıklıkları #DıştanBakış

December 17, 2021
by Hüseyin Konuş and Ömer Güler, published on 17 December 2021
#DıştanBakış programında instituDE Direktörü Hüseyin Konuş 17 Aralık 2013 günü yaşananlara ilişkin şahit olduklarını ve yolsuzlukların arka planındaki bürokratik süreçleri instituDE üyesi Ömer Güler'e anlattı.

Dıştan Bakış: Kılıçdaroğlu'nun Helalleşme Çıkışı

December 1, 2021
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler and Servet Akman, published on 1 December 2021
instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ile instituDE üyeleri Servet Akman ve Ömer Güler 'Dıştan Bakış' programında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' çıkışını farklı yönleriyle ele aldılar.

Erdoğan İşsizliği mi Fakirliği mi Tercih Etti?

November 11, 2021
by Ömer Güler, published on 11 November 2021
instituDE üyesi, eski diplomat ve ekonomist Ömer Güler (Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi politikası doğrultusunda) Merkez Bankası'nın faizleri 200 baz puan indirmekle iki acı reçete olan işsizlik ve fakirlikten hangisini tercih etmiş olduğunu değerlendirdi. Bu stratejinin işsizlik ve enflasyonun yanısıra gelir düzeyi, ithalat, ihracat ve döviz kurlarına olası etkileri neler olacak?

İhraç Diplomatların Kişisel 15 Temmuz Hikayeleri - Ömer Güler

October 5, 2021
by instituDE, published 5 October 2021
Ömer Güler 15 Temmuz öncesi Hariciye'deki atmosfer, ihraç sürecinde Türkiye'ye dönüşü, ülkede ve yurtdışında yeni bir hayat kurma çabaları ve karşılaştığı güçlükler hakkında Merve Atuş'un sorularını yanıtladı.