17-25 Aralık Yolsuzluk Haftası: Bir Diplomatın Tanıklığıyla 17 Aralık 2013’te Yaşananlar (in Turkish)

December 25, 2019
17-25 Aralık Yolsuzluk Haftası: Bir Diplomatın Tanıklığıyla 17 Aralık 2013’te Yaşananlar (in Turkish)

17 Aralık 2013’te resmi görevim icabı neredeyse tüm gün Başbakan Erdoğan’ın yakınındaydım. O gün şahit olduklarımı aktaracağım. Dışişleri kariyerimin o döneminde Bakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanıydım. Bakanla birlikte 16 Aralık'ta Konya’ya gittik.

Konyalı olduğum için Bakanın Konya programlarına genelde katılırdım. 17 Aralık sabah saat 09.00’da Başbakan Erdoğan da gelecek, gün boyu programını icra edip, akşam Şeb-i Arus törenlerine katılacaktı. Biz sabah Başbakanı beklerken yolsuzluk operasyonları gerçekleşmişti.

Bildiğiniz gibi, Erdoğan “sıfırlama, evrak kıyma” telefonları ile Sümeyye, Bilal ve diğerlerine gerekli talimatları verip, ayarlamaları yaptığı için ancak saat 11.30 gibi gelebildi. Başbakan ve heyetini beklerken herkes heyecanlı ve gergindi; gelişmeleri takip ediyordu.

Erdoğan'ı otel girişinde karşıladık. Çok gergin ve endişeliydi. Sabah Ankara'da yaptığı telefon görüşmelerindeki korku ve endişesi malum (tapeler). O gerilim gün boyu sürdü. Akşam danışmanlarla beklerken orada bulunan Erdoğan’ın bir telefon konuşmasına kısmen şahit olduk.

Muhatabını bilmediğim bu görüşmede yolsuzluk operasyonunu konuşuyordu. Darbe gecesi gördüğümüz rahatlığından ve kendinden emin halinden hiç eser yoktu. Çok gergindi.

Sonra TÜRGEV’le ilgili gizli bir toplantı yaptılar. Özel bir vakıfla Başbakan’ın nasıl bir ilgisi olabilirdi ki? Ya da yolsuzluk operasyonunun bu vakıfla ilgisi? Sonradan anlaşılacaktı tabi.

Öğle saatlerinde toplu açılış törenine katıldı. Yapımı bitmemiş bir spor salonunu açıp orada konuşma yaptı. Bu konuşma çok ama çok önemliydi. Partisinin hırsızlığı ortaya çıkmış olan Başbakan ilk kez halkın karşısına çıkacaktı. Halkın tavrı çok mühimdi. Konyalılar çok coşkulu destek verdiler. Erdoğan’a moral oldu. Akşamki Şeb-i Arus töreninde de yine halkın desteği vardı.

En çirkinini ise sözde Sufizm üstadı Ömer Tuğrul İnançer yapmıştı. Mevlana’nın manevi huzurunda yapılan törende, konuşmasının dışına çıkıp siyasete girmiş, Erdoğan’a dönüp mealen “sen ne yaparsan yap arkandayız” demişti.

17 Aralık sabahı Konya’ya tedirgin ve korku içinde gelen Erdoğan halk desteğini görünce moral buldu. O gün ve sonrasındaki halk desteği, “ne suç işlersem işleyeyim halk arkamda” güvenini verdi. Bu güvenle her geçen gün el artırıp daha büyük hukuksuzluklara girişti.

Neden anlatıyorum bunları? Çünkü Türkiye için kırılma noktası oldu 17-25 Aralık. Sonrasındaki süreç ülkeyi bugünkü diktatörlüğe taşıdı. O gün tüm kesimleriyle halkımız, demokratik ve bilinçli bir toplum tepkisi verseydi, yolsuzluk tarihe gömülebilirdi bu ülkede.

Özetle, ülkenin bugünkü haline gelmesinde Erdoğan’ın hırsızlığını gördüğü halde destek veren halk kesimlerinin, görevini yerine getirmeyip bu suçlara alet olan yargının, bürokrasinin, ona destek veren siyasi-sivil tüm kesimlerin payı büyük.

You may also like

Nefret Söylemi ve Gürkaynak Örneği

November 4, 2022
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Servet Akman, Ali Dinçer and Mehmet Bozkaya, published on 4 November 2022
instituDE #DıştanBakış'ta Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Servet Akman, Ali Dinçer ve Mehmet Bozkaya nefret söylemini tüm boyutlarını 'Gönenç Gürkaynak vakası' özelinde ele aldılar.

Seçimlere Doğru Türkiye'de Neler Oluyor?

October 28, 2022
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Servet Akman and Ali Dinçer, published on 28 October 2022
#DıştanBakış'ta Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Servet Akman ve Ali Dinçer AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' projesini, Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretini, muhalefetin seçim hazırlıkları performansını, Metropol adlı şirketin KHK'lıların iadesine ilişkin anketinin sonuçlarını ve CHP'nin KHKlıları iade etme planını konuştular.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ve Muhalefetin Seçim Stratejisi #DıştanBakış

March 6, 2022
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Harun Güngör and Ali Dinçer, published on 6 March 2022
instituDE #DıştanBakış programında instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ile instituDE Üyeleri Ömer Güler, Harun Güngör ve Ali Dinçer 6 muhalafet partisinin üzerinde mutabakata vardığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin metni ve muhalefetin seçim stratejisini ele aldılar.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Sonuçları Ne Olur, Türkiye'yi Nasıl Etkiler?

February 28, 2022
by Huseyin Konuş, Ömer Güler, Harun Güngör, Ali Dinçer and Mehmet Bozkaya, published on 28 February 2022
instituDE #DıştanBakış programında instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ve instituDE üyeleri Ömer Güler, Harun Güngör, Ali Dinçer ve Mehmet Bozkaya Rusya-Ukrayna Savaşı'nı öncesi, mevcut gelişmeler ve muhtemel sonuçlarıyla ele aldılar.

Erken Seçim İhtimali ve Muhalefetin Cumhurbaşkanı Adayı #DıştanBakış

January 10, 2022
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler, Harun Güngör and Servet Akman, published on 10 January 2022
instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ile instituDE üyeleri Ömer Güler, Harun Güngör ve Servet Akman bir süredir gündemde tartışılan erken seçim ihtimalini, muhalefetin seçime yönelik aday ve strateji belirlemedeki kararsızlığını ve Erdoğan hükümetinin ekonomik performansının seçime giden süreçte ne gibi etkilerinin olacağını ele aldılar.

Erdoğan'ın En Zor Günü: Yakınındaki Bir Diplomatın 17 Aralık Tanıklıkları #DıştanBakış

December 17, 2021
by Hüseyin Konuş and Ömer Güler, published on 17 December 2021
#DıştanBakış programında instituDE Direktörü Hüseyin Konuş 17 Aralık 2013 günü yaşananlara ilişkin şahit olduklarını ve yolsuzlukların arka planındaki bürokratik süreçleri instituDE üyesi Ömer Güler'e anlattı.

Dıştan Bakış: Kılıçdaroğlu'nun Helalleşme Çıkışı

December 1, 2021
by Hüseyin Konuş, Ömer Güler and Servet Akman, published on 1 December 2021
instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ile instituDE üyeleri Servet Akman ve Ömer Güler 'Dıştan Bakış' programında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' çıkışını farklı yönleriyle ele aldılar.

HDP Kocaeli Milletvekili Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu’yla Yaptığımız Mülakat

May 27, 2020
by Hüseyin Konuş, published on May 27, 2020
Dışişleri Bakanlığı'ndan ihraç edilen diplomatlara yönelik olarak 26 Mayıs 2019 tarihinde Ankara Emniyeti'nde yapılan işkencelerin birinci yıldönümünde, HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu ile konuştuk. Sayın Gergerlioğlu, Türkiye'deki insan hakları, hukuk ve demokrasi sorunları hakkında ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.

Joe Biden Döneminde Türk-Amerikan İlişkilerini Neler Bekliyor

November 12, 2020
by Hüseyin Konuş, published on November 12, 2020
Diplomasi ve Ekonomi Enstitüsü (instituDE) Direktörü ve eski diplomat Hüseyin Konuş, ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden’ın kuracağı yeni yönetimde Türkiye-Amerika ilişkilerini nelerin beklediğini ele aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sonuçlarını nasıl karşıladı? Biden yönetiminde Trump dönemine göre nelerin farklı olması bekleniyor? Yeni dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin gündeminde hangi konular yer alacak? Erdoğan’ın Biden yönetimine dair en büyük endişeleri neler ve bu konularda ne tür adımlar atabilir?

İhraç Diplomatların Kişisel 15 Temmuz Hikayeleri - Hüseyin Konuş

October 16, 2021
by instituDE, published on 16 October 2021
instituDE Direktörü Hüseyin Konuş 15 Temmuz öncesi Hariciye'deki atmosfer, ihraç sürecinde ve sonrasında yaşadıkları, Türkiye'de karşılaştığı güçlükler ve yurtdışında yeni bir hayat kurma çabaları hakkında Merve Atuş'un sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın 10 Büyükelçi Hakkında Persona Non Grata Talimatı

October 24, 2021
by instituDE, published on 24 October 2021
instituDE Direktörü Hüseyin Konuş ve instituDE Genel Sekreteri Mehmet Bozkaya, Kavala'nın tahliye edilmesi çağısında bulunan 10 Büyükelçi hakkında Erdoğan'ın Dışişleri'ne istenmeyen kişi ilan etme talimatı vermesini siyasi ve hukuki yönleriyle ele aldılar.